Eleştiri

Elmalar (Mila) Film Eleştirisi (Tedavisi olmayan unutkanlık!)

2
LütfengirişveyaKayıt Olyapmak için

Elmalar (Mila) Film Eleştirisi: Sitemizdeki bu ilk eleştirimizde yarın akşam Adapazarı Kültür Merkezi’nde yayınlanacak olan Elmalar filmini konu aldık. Bu güzel ve detaylı yazısı için Burak’a teşekkür ederiz. Birbirinden güzel içerikleri ile sürekli bizimle olması dileğiyle… (Editörün Notu)

Ey unutuş kurtar bu gamlardan beni!

Tedavisi olmayan ve yakalanan kimsenin iyileşemediği bir unutkanlık salgını sebebiyle hafızanızı tamamen kaybetseniz ve devlet tarafından size yeni bir kimlik oluşturulma şansı verilse kabul eder miydiniz? Elmalar, sorulması bile zor olan bu sorunun cevabını aramak ve aklımızın kareli köşelerine yeni soru işaretleri koymak için Distopik Yunan’a götürüyor bizi.

Bir epidemi ile başlıyor film, 2020’de hayatımıza giren korona sürecinde piyasaya çıkan Elmalar, belirsizlikle yoğurulmuş o günlerin ürünü olduğunu kurduğu atmosferle ve merkezine aldığı salgın hastalıkla çokça belli ediyor. Filmde, hastalığa yakalananlar aniden her şeyi unutuyor ve devletin bu hastalık için kurduğu birimlere sevk ediliyor. Hastaneye yatan hastalara ilk olarak bir numara veriliyor ve fotoğrafları çekiliyor. 14842’in hikayesi tam olarak burada başlıyor. Hastaların eğer kimlikleri tespit edilebilirse akrabaları tarafından alınabiliyor ancak kimsesiz olanlar hastanede kalıyor ve yeni bir kimlik yaratma işi devlet kontrolüyle gerçekleşiyor. Yeni kimlik yaratma programına alınan hastalara, yeni bir ev, yeni elbiseler ve düzenli olarak yapmaları gereken bazı ödevler veriliyor. Nerede oturacaklarından, ne giyeceklerine hatta sabah kaçta kalkacaklarına kadar karışabilen bir sistem. 

‘’Yeni Kimlik’’ programına katılan herkese bir kaset aracılığıyla resim çekmek, bisiklete binmek, sinemaya gitmek, flört etmek, araba sürmek gibi ödevler veriliyor . Birbirinin aynısı işleri birbirlerinden kopya çekerek yapan insanlara, bir de bu anıları analog bir fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştirip bu anıları saklamaları için bir albüm oluşturulmaları isteniyor. Bu albümü hastaneden gelip denetleyen ve onaylayan iki kişinin de olması aklıma günümüzde İnstagram’da yaşayan toplumu getiriyor ister istemez. Fotoğraf yoksa yaşanmamıştır şiarını benimseyen ve benimseten toplum. 

Filmin ana karakteri Aris, filmin ilk yarısında bize; Bu adam gerçekten hafızasını mı kaybetmiş diye sordurmuyor değil aslında. İkinci kısım başladığında sinemada bir kadın çıkıyor karşısına. Hayatına bir kadın sokmakta zorlanan baş karakterimiz Aris, bu kadınla duygusal bir ilişki beklentisine girse de karşısındakinin sadece ve sadece ödevlerini yaptığını anladığı an hayal kırıklığı yaşıyor. İkinci yarıda daha belirgin ipuçlarıyla 14842’nin asıl tradejisinin ne olduğuna dair kafamız biraz daha kurcalanıyor. 

Filme dair daha detaylı şeyler yazmak istesem de spoiler vermek istemiyorum. Kafa yakan ya da anlamadığımız çokça göndermesi olan bir film değil, yine de izlemesi keyifli ve sıkmayan bir film. Ana akım sinemanın zaman öldüren filmleri yerine, zamanı durduran amiyane tabirle ‘’ Sanat Filmlerini’’ seven herkesin, beğeniyle izleyeceği bir film. 

Elmalar, Sinema Yazarları Derneği ( SİYAD) tarafından geçtiğimiz yılın en iyi 20 yabancı filmi arasında gösterildi. Türkiye’de çok kısıtlı bir vizyon süresi ve salon şansı bulduğu için pek bilinen bir film olduğunu düşünmüyorum. 9 Şubat Çarşamba akşamı saat 19.00’da AKM’de izleyebilirsiniz. İnternet ortamında da kolayca bulabilirsiniz bu filmi ancak hala şehirde film izledikten sonra sokağa, caddeye kavuşabileceğimiz bazı yerler varken bu şansı tepmemenizi tavsiye ederim.  

YÖNETMEN: Christos Nikou

YAPIM YILI VE YERİ: 2020/ Yunanistan

SÜRESİ: 90 Dakika

TÜRÜ: DRAM

IMDB PUANI: 6.8 

İZLEDİKTEN SONRA AKLIMA GELEN ŞİİR: Ahmet Muhip Dıranas- Olvido( Yazının başlığını da bu şiirin son dizesine borçluyum) 

İZLERKEN AKLIMA GELEN ŞARKI: Sertap Erener- Kendime Yeni Bir Ben Lazım 

İZLERKEN AKLIMA GELEN BİR SORU: Hangi filmi hiç izlememiş olmak için hafızanızı bir süreliğine kaybetmek isterdiniz? 

Yazar : Burak Ünal (Tüm Hakları Saklıdır. All rights reserved. Kültür Sakarya 2022 ©)

Elmalar (Mila) Film Eleştirisi (Tedavisi olmayan unutkanlık!) yazısını beğendiysen ve diğer gönderilere göre sitede daha çok gösterilmesini istersen yukarı ok tuşuna basabilirsin. Eğer favorilerine kaydetmek istersen kalp tuşuna basabilirsin (Site üyeleri için) 
Ben bunu kaydederim bu ne güzel yazı dersen de kitap ayracı gibi olan butona basıver :)

Yorum yazarak sevgimi belli etmek istiyorum mu diyorsun? E o zaman durma! Bu üyelere özel değil! (Ama üye olursan profil foton falan çıkar bak ;) bizce ol :) ) Üye Ol

Daha fazla edebi yazı okumak için buraya tıklayabilirsin.
Yetmez! Ben bu güzel sitede yazar olmak istiyorum dersen Başvuru Formumuz

Dipnot:
Bu yazıdaki kullandığımız fotoğraf filmin kendi kapağından sağlandı. 

Ben size telifsiz(kaynakça belirtilerek) fotoğraf sağlamak istiyorum diyorsan Bize Ulaşın
Perdeli Tabut (Duvarlar Arasında Bir Arayış)
Sakarya Müzesi: Göz Önünde Olan Bilinmeyen Bir Müze

Reactions

3
0
0
0
0
0
Bu gönderi için zaten tepki verdin.

Tepkiler

3

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir